Un studiu realizat de Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) relevă că cerealele pentru micul dejun consumate în Uniunea Europeană conțin niveluri ridicate de acid trifluoroacetic (TFA), un compus toxic derivat din pesticidele PFAS, cu concentrații medii de 100 de ori mai mari decât în apa de la robinet, potrivit The Guardian.
Analiza efectuată pe 65 de produse pe bază de cereale, achiziționate în 16 țări europene, a identificat contaminarea cu TFA în 81,5% dintre probe, cele mai ridicate niveluri fiind în pâinea integrală din Belgia (340 µg/l) și pâinea pentru prăjit (120 µg/l). Alte produse contaminate includ pastele italiene, cu o concentrație de 26 µg/l.
TFA este un produs secundar al descompunerii pesticidelor PFAS, substanțe chimice persistente și toxice pentru sistemul reproducător, asociate cu efecte adverse asupra funcțiilor tiroidiene, hepatice și imunitare, precum și cu scăderea calității spermei.
PAN Europe atrage atenția asupra faptului că TFA se acumulează în apă și sol, fiind absorbit de plante și ajungând astfel în lanțul alimentar. Toate probele analizate au depășit limitele maxime de reziduuri prestabilite, ceea ce ridică îngrijorări majore, în special pentru expunerea copiilor.
Organizația de mediu solicită Comisiei Europene și statelor membre să interzică pesticidele PFAS și să monitorizeze conținutul de TFA în alimente. Executivul european a limitat deja unele PFAS în produse de consum și pregătește o revizuire a regulamentului REACH privind substanțele chimice pentru 2026.